Fredrik

Fredrik

söndag 30 september 2018

Suicidpreventivadagen 2018

Precis som tidigare år så tog jag lite slut efter Suicidpreventivadagen. Orken räcker liksom inte riktigt hela vägen. Dessutom blev det i år 2 dagar eftersom vi i Mönsterås bytte datum till den 16/9.
På den rätta dagen, alltså den 10/9 var jag i år även med i Kalmar. Det är Tina Eriksson som är drivande för att man i Kalmar ska uppmärksamma dagen och hon har tillsammans med Ung i Kalmar fått till en riktigt fin dag och vecka då fritidsgårdarna i Kalmar kommun jobbar med temat psykisk hälsa hela veckan.
I Kalmar startade kvällen med föreläsning av Martin Bengtsson med ”Från proffsdröm till mardröm” på Kalmar teater och efter det ljuständning och musik av elever från Högalids folkhögskola på Larmtorget. Mycket fint. Ljusen var ordnade som ett stort hjärta. Jag sa några ord från scenen om temat för året som i år och ytterligare 2 år framåt är “Working Together to Prevent Suicide.”

Följande text är en del av det jag sa både i Kalmar och Blomstermåla;

Den här dagen uppmärksammas på lite olika sätt på väldigt många platser runt om i hela världen.
Vi gör det tillsammans, vi vill visa att alla kan bidra till det suicidförebyggande arbetet genom att vi är och gör saker tillsammans.
Årets tema för dagen är som sagt “Working Together to Prevent Suicide.”
Det är första året med det temat och tanken är att samma tema ska återkomma även 2019 och 2020.
”Arbeta tillsammans för att förebygga självmord”.
Temat att arbeta tillsammans är valt utifrån kunskapen om att den mest väsentliga ingrediens för att effektivt förebygga självmord är samarbete.
Vi har alla en viktig roll att spela men jag vågar påstå att vi alla kan bli lite bättre. Lite bättre på att se och uppmärksamma och vara lyhörda på dem som vi har runt omkring oss. Helt enkelt se våra nära, våra kära, familjen, se på våra vänner och på våra medmänniskor.
Som medlemmar i samhället är det vårt ansvar att checka av med varandra hur läget är. Att uppmuntra dem som av olika anledningar har det kämpigt i livet, och att tillåta oss att ta en stund och kanske lyssna på deras historia. Att bara finnas där, med ett vänligt ord, en kram eller med ett lyssnade öra på ett icke-dömande sätt.
Så lite som kan betyda så mycket, så lite som kan göra hela skillnaden.

Den 16/9 var det så dags igen. Vi fick en fin eftermiddag i Blomstermåla med gympapass i Norbaparken lett av Lina på Lilla Gymmet. Tipspromenad för både barn och vuxna på kommunens nya slinga utmed Alsterån, därefter var det föreläsning i Folkets hus av Bob Hansson med ”Kan vi vara snälla nu, för sen dör vi faktiskt” och så avslutningsvis ljuständning i Norbaparken.

Flera företagare i Mönsterås kommun hade skänkt fina priser och presentkort till både tipspromenaden och lotteriet.
Vi sålde armband och lite andra Suicide Zero grejer och vi sålde fika. Men fika hade vi räknat med att sälja mycket mer av så nu kommer vi få äta chokladbollar och dricka Festis en lång tid framöver.
Vi hade många besökare på alla aktiviteterna och en hel del pengar drog vi in till Suicide Zeros arbete att förhindra självmord. Pengarna som jag nu satt in på min insamling, klicka på ”Till minnet av Fredrik”

Jag vill även i år rikta några speciella tack, först och främst till min familj för att ni alltid finns med - Tack, jag älskar er

Katarina Bjerkland som också alltid finns med och hjälper till på olika sätt.

Fredrik Kling och Lina Lindström för att ni aldrig slutade tro på att vi skulle ro iland dagen.

Eva Aronsson på Folkets Hus.

Knut och Ylva Hävemark på Kommunkollen

Åsa Borefur på Barometern

Lilla Gymmet

Alvas Naturbetes kött

Mönsterås bio

Blomstermåla bio

Nabbens Rökeri

Råsnäs Konfektyrer

Gabriel Keramik

Vattenpalatset

Blommor bland Annat

Glada Kocken

Circle K Mönsterås

Mönsterås kommun

Stor och innerligt tack även till alla andra vänner och bekanta som kommer och alltid finns med på olika sätt. Tack alla, ingen nämnd, ingen glömd
Lite bilder finns längre ner i inlägget.
 
Kram / Maria
 
Bilder från Kalmar;




Bilder från Blomstermåla;





Barometerns artiklar;
Länk till en artikeln inför dagen, KLICKA HÄR


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar