Fredrik

Fredrik

onsdag 3 september 2014

Arbetet inför den 10 september

När jag såg att Riksförbundet SPES skulle uppmärksamma WHO:s Suicidprevention Day den 10 september på Sergels Torg i Stockholm genom att tända ett ljus för varje person som tog sitt liv under 2013, blev jag helt rörd.
Fredrik... vår Fredrik, han är ju en av dem.

Ett-tusen-sexhundra ljus ska tändas. Vilken grej.
Jag googlade och jag sökte information om den här speciella dagen på nätet.
Ju mer jag funderade på det desto mer ville jag att vi i Mönsterås också skulle uppmärksamma dagen. Men hur skulle jag kunna få till det?
Jag funderade mycket fram och tillbaka och gick så till verket fullt beslutsam om att jag skulle lyckas.
Jag började med att kontakta kyrkoherden, Alf som begravde Fredrik, och frågade om kyrkan på något sätt tänkte uppmärksamma dagen. Han i sin tur tog kontakt med kyrkorna i Kalmar för att kolla om dom tänkte göra något? Alf återkom sen till mig och meddelade att de i Mönsterås hade bestämt, tack vare min fråga, att de ska uppmärksamma dagen i veckomässan den 10 september klockan 18:30 i Mönsterås kyrka. Yes 👍

Jag fortsatte med att skicka min fråga till några av kommunens politiker och till  Folkhälsorådet i Mönsterås. Alla var väldigt positiva och tyckte det var en fin ide. Men hur skulle jag gå vidare?

Tillsammans med kommunens folkhälsosamordnare spånade vi hit och dit.
Vi behövde någon som kunde stå som värd till evenemanget och jag mailade Suicide Zeros ordförande för att ställa frågan, och efter att hon kollat med styrelsen fick jag svar, ett okej, de står för värdskapet. Yes igen 👍
Tack vare det har jag kunnat söka ekonomiskt stöd från kommunen för att köpa in alla ljusen.
Ljus ja, var skulle jag hitta så många ljus? Liljeholmens stearinfabrik i Oskarshamn kanske kunde hinna få fram ljus men tyvärr kostade de lite för mycket.

Men hjälpen fanns på hemmaplan. En vän till mig, som arbetar i butik lyckades få fram 1600 gravljus i tid och som vi dessutom fick köpa till inköpspris!
En annan vän har hjälpt till att hämta och köra hem alla ljusen till oss. Det är många ljus... det är väääääldigt många ljus.

Idag har jag träffat en lokalreporter för att göra en artikel och för att ta bilder i kyrkan till morgondagens tidning.

Inbjudningar har gått ut via mail och på Facebook och vi har satt upp lappar i affärer, på anslagstavlor och på våra arbetsplatser.
Nu önskar jag bara att det blir många som kommer, att det blir bra väder och att det blir en fin och stämningsfull kväll i Mönsterås kyrka klockan 18:30 och senare ca klockan 19:00 i kyrkparken med alla de ett-tusen-sexhundra ljusen.

Ett ljus för varje person som under 2013 själva avslutade sina liv.
Fredrik var en av dem och snart är det ett år sen.

Tusen Tack till alla som på ett eller annat sätt hjälpt mig att lyckas med det här projektet.
Kram till er alla // Maria

Artikeln i Barometern den 4 september. Klicka HÄR

2 kommentarer:

  1. Så fint initiativ av dig. Känns bra i hjärtat att göra något. Vad fin han är, din Fredrik <3 Jag lyssnade just på en podcast på Magdalena Graafs blogg (Magdalenagraaf.se) om sorg, en psykolog som pratar. Magdalena som tragiskt miste sin son i förra veckan. Jag födde en liten kille i slutet av juli, en liten Måns. Vi var på graven igår. Måns tittade på alla blommorna.. Tänker på dig på onsdag. Varm kram Linda

    SvaraRadera
  2. Jag missade detta. Hade också kunnat vara där. Min lillasyster tog sitt liv i november, i min pappas lägenhet där hon bodde, och det var han som hittade henne. Hon skulle ha fyllt 21 nästa månad.

    SvaraRadera