Fredrik

Fredrik

tisdag 24 oktober 2017

Suicide Prevention Day 2017


Jag avslutade mitt blogginlägg om Suicide preventionsdagen från 2016 med att önska att vi inte skulle behöva tända lika många ljus det här året som vi gjorde då, och tänk, det behövde vi faktiskt inte. En liten sänkning med 76 ljus blev det men vad det beror på är väldigt svårt att sia om än. Jag önskar att det beror på allt arbete som väldigt många lägger ner på det självmordsförebyggande arbetet och för att ämnet psykisk ohälsa och självmord nu lyfts på ett helt annat sätt än tidigare? Men det är som sagt lite för tidigt att veta än. 

I början av året var jag ganska kluven till om jag skulle ordna en ljuständning det här året eller inte. Det tar mycket kraft och energi, speciellt de sista veckorna innan den 10 september som är mycket intensiva, men jag när en solig dag i våras mötte vår kyrkoherde Alf på Köpingen och han glatt utbrast, - vi kör väl igen i september? Ja, då var det avgjort. Men det tar av min kraft. Suicide preventions dagen blir liksom en start på den hemska tid vi nu går till mötes med Fredriks sista månad i livet och allt som skedde då. Suicide Prevention Day 2017 är nu i alla fall över. Vi tände 1478 ljus för de 1478 personer som avslutade sina liv 2016. Vi fick återigen en solig och fin dag i kyrkparken men precis som förra året var det väldigt blåsigt. Vi tände, tände och tände och sekunderna efter blåstes ljusen ut. Det kändes nästan tröstlöst. Till sist gjorde vi siffran 1478 av ljusen för då skyddade de varandra på ett annat sätt. Alf talade i kyrkan om gemenskapen mellan människor och fick ihop sin text  väldigt bra med årets tema som löd, "Take a minute, change a life". Kantorn spelade och sjöng och så spelades två låtar som jag valt i högtalarna. I år var det Sonja Aldén med "I din himmel" och Donna Taggart med "Jealous of the Angels". Jag höll även i år ett litet tal på kyrktrappan efter stunden i kyrkan där jag på årets tema - att ta en minut kan förändra ett liv, vill uppmana alla att se sina medmänniskor och inte vara så rädda för att fråga hur någon verkligen mår.  Att bara finnas där, kanske med ett vänligt ord, med en kram eller med ett lyssnande öra på ett icke-dömande sätt, det kan göra hela skillnaden, skillnaden mellan liv och död. Nytt för året var att vi ordnat ett lotteri till förmån för Suicide Zero. Det var flera av köpingens näringsidkare och köpmän som skänkt presentkort och priser så vinstlistan var riktigt fin. 

Jag måste även passa på att berätta att Råsnäs Konfektyrer som vi i Timmernabben kallar "Karamellan" har börjat sälja en grön-vit karamell med äpplesmak till förmån för Suicide Zero. 200 gram goda karameller i en strut för 25 kr där 10 kr av priset går till Suicide Zero. Det är verkligen toppen. Ni som bor en bit ifrån Timmernabben kan köpa dessa på Råsnäs Konfektyrers hemsida, klicka på länken nedan så kommer du dit.Jag avslutar med några stora riktade TACK till alla er som på olika sätt hjälpt till att göra Suicide Prevention Day i Mönsterås 2017 möjlig;

Min familj - ni är bäst
Ditte, Pita, Malin, Lina, Lukas, Malin, Frank, Kicki, Ann-Marie, Anna och Matilda med kompis som hjälpte oss att placera ut och tända ljusen och till Eva som också fixade med lotteriförsäljningen  - tusen tack
Pia Stenbock - för fina bilder 
Maria Persson Coop Berga - inköp av alla ljus
Knut och Ylva Hävemark - för fin annons i Kommunkollen 
Åsa B och Åsa C, Barometern - för fina artiklar
Mönsterås församling - Alf och Robert med personal  
Mönsterås kommun - Folkhälsorådet, för alla ljus

Stort Tack även för alla fina priser till lotteriet;
Gabriel Keramik, Råsnäs Konfektyrer, Nabbens Rökeri, Vattenpalatset, Glada Kocken, Nelsons Café, Lilla Bageriet, Mönsterås Biografen, Blomstermåla Bio, Blommor Bland Annat, Rör-Karlsson, Suicide Zero och Mönsterås kommun. 

Om det blir någon ljusmanifestation nästa år i Mönsterås hoppas jag innerligt att vi får tända ännu färre ljus då än i år.
Statistiken för Kalmar län såg inte särskilt ljus ut för 2016 då vi hade näst högst antal självmord i hela Sverige.

Att ta en minut kan förändra ett liv - glöm inte det
Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar