Fredrik

Fredrik

söndag 31 maj 2015

Mors Dag

Idag är det alla mammors dag, en helt egen dag bara för oss som fått förmånen att bli mammor. 

Efter första världskriget var Sverige i förändring. "Folkhemmet" stod för dörren, ett samhälle som byggdes kring kärnfamiljen. Mors dag instiftades i Sverige 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg efter en amerikansk förebild. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal instruktioner för hur denna dagen kunde firas:
1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.
Ledighet från hushållsarbetet vid den här tiden var för en kvinna ovanligt. Vi kan ju på allvar fundera över hur det ser ut idag. Är vi så mycket mer jämlika nu mot för hundra år sedan?
Vi har inte firat Mors Dag särskilt mycket i min familj men vi har ändå alltid uppmärksammat den lite på något sätt. Själv plockade jag nästan alltid liljekonvaljer till min mamma på Mors dag så för mig är det fortfarande viktigt att få göra det just den här dagen.
När jag själv blev mamma tyckte jag det var toppen om jag fick en teckning eller lite blommor som barnen hade plockat. Köpta saker kändes och känns fortfarande oviktigt för det är ju själva grejen att bara bli ihågkommen som gör mig glad.
När Fredrik var i 3-4 års åldern gav han mig en teckning på Mors dag där han avbildat både mig och sig själv. Huvudfotingar är vi och väldigt fina. Han har på bilden gett mig stora ringar i öronen, något som jag aldrig haft varken då eller nu. Jag ramade in den lilla bilden och har alltid tyckt mycket om den men nu har den fått ännu större betydelse för mig.
Fredrik med sin mamma
Årets Mors dag har jag på eftermiddagen tillbringat på ett soligt men blåsigt Oknö tillsammans med Nathalie, Harry och Pher och så med kaffekorg förstås. Lilla Harry kunde ju självklart inte låta bli att leka precis  i strandkanten så efter bara en liten stund vadade han runt med skor, strumpor, byxor och overall i vattnet. Ja ja, kallt var det så när han väl blivit blöt var det bättre att sitta och fika med oss.
Mors dag på Oknö
Innan vi åkte hem var vi på kyrkogården en stund med en bukett liljekonvaljer till min mor.
Jag hoppas alla mammor och Änglamammor haft en bra dag idag.
Kram Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar